Skip to main content

Gump oprichter Jan-Jaap over keuzes maken, de wens om te creëren en de start van Gump.

Waar stond jij vier jaar geleden?

Vier jaar geleden stond ik op een kruispunt, zoals wel vaker in een leven. Soms voel je dat. Ik had een prachtige baan, geweldige collega’s. En anderzijds was er die kriebel, de onrust. Hoe zou het zijn om nog meer vrijheid en daarmee verantwoordelijkheid op te zoeken? Past dat bij mij? Ook in combinatie met ons zorg intensieve gezin? Uiteindelijk won het verlangen en de nieuwsgierigheid van de onzekerheden en twijfels.

Hoe leidde deze kriebel vervolgens tot de oprichting van Gump?

Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt dat ik wilde gaan ondernemen ben ik eerst voor mezelf gestart. Dat was heerlijk, maar al vrij snel merkte ik ook dat ‘zelfstandig’, ook ‘los van anderen’ betekent. Eigenlijk wilde ik het gevoel van samenwerken met een team waarin wederzijdse afhankelijkheden bestaan, niet verliezen. De kerstborrel werd hier een metafoor voor, die wilde ik behouden. Niet dat ik per se de kerstborrel als een hoogtepunt van het jaar beschouw. Maar het staat ergens voor: samen.

De coronaperiode bood de tijd om na te denken over de vorm waarin ik met een team aan de slag kon gaan. Het besef kwam dat ik heel lang kon wikken en wegen over de vraag met wie en in welke vorm ik aan de slag zou gaan, maar uiteindelijk moet je ook gewoon gaan. Ik besloot een balletje op te gooien bij verschillende mensen uit mijn netwerk. Matthijs, Anouk, Tymon, Margot en Astrid; en die zeiden allemaal: ‘lets do this’.

Een onderdeel van jullie leiderschapsprogramma’s is een persoonlijk manifest opstellen, heb jij deze voor jezelf ook opgesteld?

Jazeker. Jaren geleden alweer. Twee keer per jaar kijk ik hier weer naar, scherp ik het waar nodig aan en keer ik zo even terug naar de essentie. Ik vind dit altijd weer inspirerend en mooi, maar ook confronterend en moeilijk. Wat vooral naar voren komt uit mijn eigen manifest is de passie voor creatie. Wanneer ik te lang bezig ben met consumeren en niet creëren, dan voel ik weerstand bij mezelf. Ik noem dit vaak het verschil tussen je tijd opvullen of invullen.

Waar zie je Gump in je stoutste dromen over vijf of tien jaar?

Concreet hoop ik dat wanneer mensen voor vraagstukken staan die gaan over persoonlijk leiderschap en regie nemen, individueel of vanuit een organisatie, dat wij altijd een van vijf opties zijn waar mensen aan denken. Daar zijn we nog lang niet, maar daar willen we wel naartoe. Een belangrijke side note is dat ik hoop dat wij niet alleen voor de happy few zijn, maar ook voor een bredere groep. Iedereen kan persoonlijk leiderschap ervaren en toepassen in zijn leven. Het zou mooi zijn als we dit vanuit Gump voor veel mensen en organisaties toegankelijk maken.

De wildest dream is dat Gump in het woordenboek staat. Gump is momenteel een woord zonder betekenis, behalve natuurlijk Forrest Gump. Voor ons is het een woord met energie, reflectie en beweging. Precies ook wat we brengen richting onze klanten en deelnemers. Hoe gaaf zou het zijn als ‘even Gumpen’ straks synoniem staat voor een moment inlassen voor reflectie, bezinning om van daaruit met hernieuwde energie weer op weg te gaan.

Leave a Reply