Skip to main content

 

Gump begeleider Matthijs Loop over momenten waarop het leven hem wenkte, de keuze voor 1-op-1 begeleiding en het kwartje zien vallen. 

Waar stond jij vier jaar geleden?

Vier jaar geleden begaf ik me op een kruispunt. Het eerste contact was gelegd met Young Colfield, waar ik als talentmanager aan de slag zou gaan. Op dat moment werkte ik nog bij &samhoud als consultant op het gebied van verandermanagement met een focus op (persoonlijk) leiderschap en teamontwikkeling. Tegelijkertijd stond ik op het punt om op huwelijksreis te gaan, dus er was veel beweging in mijn leven op dat moment.

Waarom besloot je de overstap te maken naar een baan als talentmanager?

Ik wilde me in die tijd graag ontwikkelen in het 1-op-1 begeleiden van mensen, in plaats van het ontwerpen en faciliteren van grotere ontwikkelprogramma’s zoals we dat bij &samhoud deden. Die individuele begeleiding bood &samhoud niet aan, dus dan moest ik een overstap gaan maken. Daarnaast merkte ik dat de intensiteit en dynamiek van &samhoud ook niet altijd paste bij wat ik belangrijk vind en hoe ik naar de wereld kijk. Ook daarin was ik op zoek naar iets anders.

Het je realiseren is één ding, het vervolgens vinden en zetten van de juiste vervolgstap is iets heel anders. Ik wilde graag iets nieuws en was op een bepaald moment ‘naarstig op zoek’, maar vond het toch steeds niet helemaal. Totdat ik het even losliet omdat ik op het punt stond te trouwen en het organiseren (en vooral het genieten) daarvan mijn volle aandacht vroegen. Kort daarna kwam ik, ogenschijnlijk ‘uit het niets’, een advertentie tegen op Facebook voor een rol als talent manager bij Young Colfield. Het sloot perfect aan bij mijn behoefte. Terugkijkend illustreert dit mooi hoe ik tegen het leven aankijk. Als je het leven z’n gang laat gaan en erop meevaart, in plaats van het krampachtig te willen vasthouden of dingen probeert te forceren, dan komt precies wat komen moet. Vaak juist op de meest onverwachte momenten.

Waarom besloot jij je begin 2021 aan te sluiten bij Gump?

Ik had al langer het gevoel dat ik ooit nog als zelfstandige aan de slag wilde gaan. Toen mijn dochter eind december van 2020 werd geboren, besloot ik een aantal weken wat minder te gaan werken. In diezelfde periode sprak ik Jan-Jaap (de oprichter van Gump: red.). Wij zagen elkaar altijd eens in de zoveel maanden om bij te praten met een hapje en een drankje. De manier waarop hij zijn wens beschreef om samen te werken met andere zelfstandigen, sprak mij heel erg aan. Het raakte een dieper verlangen en in dat moment wist ik ergens al: hier staat iets te gebeuren.

Toch duurt het dan even om echt de stap te maken, want twijfels waren er ook. Ik had net een tweede kindje gekregen, wilde een aantal maanden rustig aan doen en we zaten nota bene midden in de corona crisis. Is dat dan het juiste moment om voor jezelf te beginnen? Hoe meer ik erover sprak met mensen dicht om mij heen en hoe meer ik alles rustig op me in liet werken, hoe duidelijker het werd dat dit toch het juiste moment was om de stap te wagen. Het voelde goed en om een nieuw avontuur aan te gaan en tegelijkertijd mezelf te kunnen blijven ontwikkelen. Ik had hier weer zo’n gevoel bij als tijdens mijn overstap naar Young Colfield: soms wenkt het leven en dan moet je er gewoon op meevaren.

Wat spreekt jou aan, aan het begeleiden van deelnemers?

Ons vak zit in het begeleiden van groepen en de individuen binnen die groepen. Ik vind dat steeds weer een leuke uitdaging omdat er zoveel verschillende mensen en doelgroepen de revue passeren. Een beeld wat ik wel eens gebruik om te omschrijven wat ik doe is dat van een tuinier die gras zo goed mogelijk wil laten groeien. ‘Gras groeit niet harder als je eraan trekt’ is voor mij een belangrijk uitgangspunt. Daarentegen kun je het wel voeden en verzorgen en dat kan per grassoort en seizoen verschillen. Dat is bij de mensen die ik begeleid net zo. De uitdaging zit voor mij in het aansluiten bij de belevingswereld van de mensen die ik begeleid en hoe je hen op de juiste manier kunt ‘voeden’ voor hun groei.

Wat is een bijzonder moment die je de afgelopen maanden meemaakte bij Gump? Waarom was dit bijzonder voor jou?

Wat voor mij steeds weer een bijzonder moment is, is wanneer je het kwartje bij iemand ziet vallen. In de context van Gump is dat veelal het moment waarop iemand beseft dat ze (opnieuw) regie kunnen nemen over hoe ze omgaan met wat er gebeurt in hun leven. Dan komt er een soort rust over iemand heen omdat ze het gevoel hebben zelf weer in-charge te zijn. Dat vind ik nog altijd bijzonder om te zien. Ik voel dan een soort gepaste trots dat ik daar iets in heb kunnen betekenen voor iemand.

Leave a Reply